ZNAMENITOSTI 

Vila Dunavski Raj pripada Braničevskom okrugu, koji po znamenitostima i prirodnom blagu ne zaostaje za ostalim delovima Srbije. Na putu od Velikog Gradišta ka Donjem Milanovcu ređaju se manastiri iz XIV i XVI veka, pećine, isposnice, skulpture u stenama, tvrđave, arheološka nalazišta, stene sa drevnim mitovima, etno kuće, izvori i druge znamenitosti duž nacionalnog parka Đerdapska klisura.

Tvrđava Golubac


Golubačka tvrđava /udaljenost od Vile 11 km/ se nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja Golubac. Od 1948. godine je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a kategorizacijom nepokretnih kulturnih dobara od 1979. godine proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Tvrđava je smeštena na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Građena je lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini je ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću. U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, Vizitorski centar, kompleks oko tvrdjave za svrhe posetilaca. Kompletna revitalizacija tvrdjave očekuje se do kraja 2017 god. U Martu 2017 pušten je u rad kompleks za posetioce sa sadržajima: Arheološki Park,  Tursko kupatilo – Hamam XV vek, Rimska kuća III vek nove ere, Vizitorski Centar, Info desk, suvenirnica, Kafeterija, Parking.

*** Napomena: Parking se naplaćuje.

Informacije:

Radno vreme

April 10:00-17:00

Maj – Avgust 09:00-19:00

Septembar 10:00 – 18:00

***Ponedeljak neradan dan

Izvori: Wikipedia, tvrdjavagolubackigrad.rs

Više informacija: www.tvrdjavagolubackigrad.rs

Manastir Tuman


Manastir Tuman /udaljenost od Vile 19 km/ nalazi se u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka. O imenu manastira postoji nekoliko predanja vezanih za Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka, koji je imao dvorac u obližnjem selu Dvorište. Prilikom odlaska u lov, Miloš je nehotice ranio isposnika Zosima Sinajita, koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada je isposnika poneo vidaru na lečenje, starac, osetivši svoj kraj, reče mu ”TU MANI i ostavi me da tu umrem”. Na mestu gde je starac izdahnuo, Miloš ga je sahranio i nad grobom podigao crkvu, koja je danas manastir. Dok je manastir podizao, Milošu je stigao poziv od kneza Lazara da dođe u boj. TU MANI, pa dođi na Kosovo. Od dvostrukog TU MANI, manastir je dobio ime Tuman.

Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira. Prvi put se pojavljuje u popisu 1572/3. godine. Popis iz vremena sultana Murata III određuje lokaciju manastira kod sela Dvorište. U drugoj polovini 16. veka u manastiru je nastalo jedno književno delo – Tumanski apokrifni zbornik. U vreme Kočine krajine, manastir je paljen od strane Turaka. Od 1966. godine Tuman je ženski opstežiteljski manastir. U blizini se danas nalaze i veliki konak, mali konak, isposnica iznad koje se nalazi kapela prepodobnog Zosima Sinajita.

U neposrednoj okolini manastira Tuman, na 250 m nadmorske visine, nalazi se spomenik prirode Bigrena akumulacija, koja je svrstana u III kategoriju zaštite države. Na malom prostoru, u dužini od oko 200 m, javlja se veći broj morfoloških objekata kao što su: slap visine 14 m, više manjih slapova, preliva i bigranih kada. Posebnost ovog spomenika prirode čine Zosimova isposnica u samom bigru, česma gde se prinose darovi umrlim dušama, stara bukovo-hrastova šuma.

 

Izvori: Wikipedia

Više informacija: http://manastirtumane.org

Isposnica Zosima Sinajita


Isposnica Zosima Sinajita
/udaljenost od Vile 19 km/ nalazi se u neposrednoj blizini manastira Tuman.

U pećini je starac Zosim živeo svoj isposnički život posvećen Bogu. Pedesetih godina prošlog veka, pećina je adaptirana u kapelu, kada se duhovnik Pahomije odlučio na usamljenički život. Na ulazu u pećinu nalazi se konak sa tri odeljenja u prizemlju i pet na spratu. U blizini isposnice nalazi se izvor vode, u vidu manjeg vodopada, a vodi se pripisuju čudotvorne lekovite osobine.

Izvor: Wikipedia

Više informacija: http://manastirtumane.org/isposnica.html

Plaže Dunava

Vikend naselje Vinci se nalazi na samoj obali Dunava, koja otkriva ili pak skriva svoja zanimljiva mesta, zavisno od toga šta Vama više prija. Bilo da ste pecaroš, jedriličar, turista koji traži parče svog mira uživajućii u pogledu na čamce koji plove plavim Dunavom, ili pak uživate u gužvi na plažama, u kafićima ili restoranima, sigurni smo da ćete i Vi pronaći svoje savršeno parče Dunava na 8 km dugom delu obale od Vinaca do Golupca.

Dodatne informacije: Plaže u vikend naselju Vinci su peščane. Prilaz vodi je postepen, a dno Dunava na prvih 30 metara je peskovito. Na plažama ne dežuraju spasioci. Radi Vaše bezbednosti, savetujemo da ne idete u dubinu veću od Vaših ramena. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva, možemo sa sigurnošću reći da su plaže bezbedne, jer nam nije poznato da se nekada dogodio bilo kakav incident, niti su uočeni virovi u blizini naših plaža.

Spomen ploča Zaviši Crnom

Spomen ploča Zaviši Crnom (Zawisza Czarny) /udaljenost od Vile 11 km/ kod tvrđave Golubac posvećena je poljskom vitezu, takođe poznatom kao Crni Vitez, koji je poginuo braneći tvrđavu od Turaka. Nadimak je dobio zbog crne kose i njegovog crnog oklopa, koji se i danas čuva u manastiru Jasna Gora u Poljskoj. Služio je kao vojnik i diplomata pod poljskim kraljem Vladislavom II i mađarsko-boemskim kraljem Žigmundom Luksemburškim. godine Zaviša se sa svojom pratnjom, kao komandant lake konjice od 500 konjanika, pridružio snagama kralja Žigmunda u ratu protiv Turaka Osmanlija. Tokom tog katastrofalnog pohoda protiv Turaka u bici kod Golupca na Dunavu, Žigmundova vojska je poražena od turske snage. Oni su morali da se povuku preko Dunava, sa samo nekoliko čamaca. Zavišin barjak je čuvao vojsku koja se povlačila. Kako je bio čovek od značaja, po njega je lično poslao kralj Žigmund. On je navodno odbio da se povuče, razočaran očiglednim kukavičlukom kralja. Zaviša je ili poginuo u borbi ili pogubljen u turskom zatočeništvu.

Spomen ploča Zaviši na česmi u Golubačkoj tvrđavi nosi natpis: "U Golupcu je poginuo od Turaka 1428. godine čuveni poljski vitez, simbol hrabrosti i časti, Zaviša Crni.  Slava junaku!"

Izvori: Wikipedia, tvrdjavagolubackigrad.rs

 

Stena Baba Kaj

Stena Baba Kaj /udaljenost od Vile 12 km/. Detaljan opis položaja đerdapske hridi dat je u putničkim zabeleškama iz 1893. godine:  ''Baba kaj je usamljena i u vrhu zašiljena stena, koja se iznad vode izdiže nad površinom 18 metara visoko. Ona tu stoji kao predstraža dunavske klisure, kao preteča onih mnogih stena ispod i iznad površine, koje otežavaju prolaz klisurom, stoji kao opomena na opasnosti koje odatle počinju''.

Isti tekst čuva i legendu kako je jednom neki Mađar odbegao s najlepšom ženom iz harema turskog age, koji je zapovedao Golupcem. Turčin pojuri za njima i stigne ih na samoj obali Dunava. Uvređeni suprug skide glavu otmičaru i obesi je nevernoj ženi oko vrata, pa je baci na ovu stenu i prikova za nju, da je kljuju vrane i gavrani, da joj orlovi živo meso rastrzaju. „Babo kaj se!“, povikao je on kad se od stene odmakao, i od tog se doba ta stena i naziva Baba Kaj. Prema drugim tumačenjma, ime dolazi od turskog: baba – otac i kai – kamen, "očev kamen" - itekako pogodno ime za gorostasnu stenu koja dominira ulazom u regiju Gvozdenih vrata.

Izvori: Wikipedia, togolubac.org,

Etno kuća Sladinac


Etno kuća Sladinac se nalazi u selu Sladinac /12 km udaljenosti od Vile/, poseduje predmete s kraja XIX i početka XX veka: krevete, tronošce, posuđe, narodne nošnje, vretena.

Izvor: togolubac.rs

Više informacija: http://www.togolubac.rs/portfolio/etno-kuca-sladinac/

Pećina Ceremošnja

Pećina Ceremošnja /udaljenost od Vile 36 km/, bogata pećinskim nakitom, spada u značajnije pećine Srbije. Njena ukupna dužina iznosi 775 m, a dužina turističke staze 431 m. Prvi pisani naziv pod kojim se pominje bio je Jovanova pećina, jer se nalazila na imanju Jovana Grujića. Kada je 1980. godine otvorena za turističke posete dobila je današnji naziv po istoimenom selu u kom se nalazi. Do Ceremošnje se stiže asfaltnim putem.

Izvori: Wikipedia, tokucevo.org, ceremosnja.org

Više informacija: http://www.tokucevo.org/pecina-ceremosnja/   http://www.ceremosnja.com/

Visitor center Lepenski Vir

Vizitorski centar Lepenski Vir /udaljenost od Vile 53 km/. Pre 40 godina, ovaj arheološki lokalitet otkrio je profesor Dragoslav Srejović. Kako kažu najveći i najpoznatiji svetski arheolozi i antropolozi, Lepenski vir je najznačajnije arheološko otkriće 20. veka u Evropi i jedno od najznačajnijih u svetu. Sedište je jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije. Svetski je poznat po naseljima i stambenim i sakralnim objektima koji su na tom prostoru izgrađeni u periodu od oko 6500. do 5500. godine pre naše ere, kao i po skulpturama iz 7. milenijuma pre nove ere, posvećenih liku boga Sunca. Lepenski vir istraživan je kasnih 60-ih godina prošlog veka, kao deo velikih zaštitnih istraživanja povezanih sa gradnjom Đerdapske brane. Nije bilo očekivano da se ispod malog neolitskog naselja pronađu pažljivo planirani objekti, grobovi koji ukazuju na posebne rituale, obilje predmeta od kosti, roga i kamena, kao i monumentalne kamene skulpture. Dalja proučavanja pokazala su da Lepenski vir može da se smatra centrom specifične i dugotrajne mezolitske kulture, jedne od najsloženijih i najintrigantnijih evropskih kultura.

U središtu naselja nalazio se prostrani trg, koji je bio mesto obavljanja raznih rituala. Na osnovu oblika i proporcija staništa može se utvrditi da su graditelji Lepenskog vira raspolagali određenim matematičkim znanjima. Oko ognjišta su bile smeštene skulpture velikih oblutaka koji prikazuju ljudsku figuru na kojoj je prvobitno oblikovana samo glava. U kasnijoj fazi, skulpture dobijaju oblik ljudske figure i postaju pravi idoli. Na njima su najčešće modelovane ribolike ljudske glave, riba, jelen, a na nađenim predmetima su ugravirane zagonetne predstave: znaci slični koordinatnom sistemu, skice, slova, brojke, predeli.

Četiri decenije od izmeštanja, sredinom 2011. godine svečano je otvoren novi Centar za posetioce. Rezultat je jedinstven, velelepni prostor koji, poput školjke, u svom središtu čuva dragocen lokalitet. Autori ovog projekta su Marija Jovin i Siniša Temerinski, oboje arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zanimljivo je da su oni pri projektovanju koristili isti sistem jednakostraničnih trouglova koji su pre 8000 godina primenjivali graditelji Lepenskog vira. Materijali su različiti, ali je logika, filozofija i matematika ostala ista.

Izvori: Seecult.org, Wikipedia, lepenski-vir.rs

Više informacija: http://www.lepenski-vir.rs/  

 

 

Skulptura kralj Decebal

Skulptura kralj Decebal /udaljenost od Vile Dunavski Raj 59 km/ je 40 m visoka i 25 m široka skulptura – lice dačkog kralja Decebala isklesano u steni. Reč je o poslednjem vladaru Dakije, koji je opkoljen od Trajanovih trupa u svojoj prestonici Sarmizegetusi 106. godine izvršio samoubistvo. To je ujedno bio i kraj velikog Trajanovog pohoda Rimljana na Dakiju koji je dugo pripreman izgradnjom kompletne infrastrukture na srpskoj, desnoj obali Dunava (put, most, utvrđenja).

Skulptura je završena 2004. godine, nakon 10 godina rada 12 klesara-alpinista. Oblikovanje stene vršeno je dinamitom i pneumatskim čekićima, a ukupna cena radova dostigla je milion dolara. Decebalova skulptura je najveća klesana skulptura u Evropi. Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra. Izradu skulpture inicirao je i finansirao rumunski tajkun i istoričar-amater Josif Konstantin Dragan. Zato je u njenom podnožju uklesan natpis na latinskom jeziku „Decebal rex – Dragan fecit“ („Kralj Decebal – napravio Dragan“).

Izvor: Wikipedia

Više informacija:  https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_sculpture_of_Decebalus

Viminacijum

Viminacijum (lat. Viminacium) je arheoloüko nalazište u blizini Starog Kostolc, 12 km od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije (Moesie Superior), koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

U sklopu lokaliteta su sedam objekata otvorenih za posetioce:

 • Arheološki Park
 • Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria)
 • Rimske terme
 • Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan
 • Mamut park
 • Domvs Scientiarvm
 • Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke
 • Paleohrišćanska memorija (zbog specifične lokacije unutar Termoelektrane Drmno dostupna za posete samo u izuzetnim uslovima i uz ranije najave obezbeđenju TEKO Kostolac B)

Radno vreme

April 09:00-18:00; Maj - Septembar 09:00-19:00, Oktobar 09:00-17:00

Arheološki park otvoren je svakog dana osim 1.Januara

Izvori: Wikipedia, Viminacijum.org.rs

Više informacija:  http://viminacium.org.rs/

Trajanova tabla

Trajanova tabla (lat. Tabula Traiana), udaljena od Vile Dunavski Raj 60 kilometara, je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, urezan na isklesanoj steni koja se nalazi iznad đerdapske klisure. Ova tabla je deo ansambla rimskih spomenika na takozvanom rimskom putu kojem pripadaju i ostaci mosta kojeg je Trajan sagradio preko Dunava. Ovi spomenici potiču iz vremena Trajanove ekspedicije protiv Dačana severno od Dunava. Za ovaj poduhvat sagradio je vojni put od Beograda, koji ide ivicama planina na desnoj obali Đerdapa sve do ravnijeg dela, gde je inžinjer Apolodor iz Damaska sagradio most preko Dunava. Ti poduhvati su ovekovečeni na scenama prikazanim na donjem delu Trajanovog stuba u Rimu. Most je bio drvena konstrukcija na zidanim stubovima, što je bila tipična tehnologija tog vremena. Trajan je takođe regulisao deo toka Dunava koji je zbog brzaka do tada smatran nemogućim za plovidbu. Izgradnjom hidroelektrane Đerdap (1963—1972) potopljen je rimski put. Odlučeno je da se Trajanova tabla iseče i postavi 21,5 metara više, tako da bude vidljiva sa reke.

Spomenik se sastoji iz velike vertikalne table isklesane u kamenu. Ukrašena je sa dva delfina, šestolatičnim ružama i orlom raširenih krila. Tabla je zaštićena kamenom nadstrešnicom koja nosi natpis isklesan u novije doba: TABULA TRAIANA.

Natpis ima 6 redova:

Prevod

 

IMPERATOR CEZAR, SIN BOŽANSKOG NERVE,

NERVA TRAJAN AVGUST, POBEDNIK NAD GERMANIMA

VELIKI PONTIF, IV PUT POSTAVLJEN ZA TRIBUNA,

OTAC DOMOVINE, KONZUL PO III PUT,

PLANINE JE ISKLESAO I POSTAVIO GREDE

OD KOJIH JE NAPRAVLJEN OVAJ PUT.

 

Latinski tekst

IMP CAESAR DIVI NERVAE F

NERVA TRAIANVS AUG GERM

PONTIF MAXIMVS TRIB POT IIII

PATER PATRIAE COS III

MONTIBVS EXCISI. ANCO..BVS

SVBLATIS VIA. .E.

 

 

Trajanov most

Trajanov most je bio monumentalna gradjevina na reci Dunav u delu gde protiče kroz Djerdapsku klisuru i spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju) za vreme Rimskog carstva. Most je izgradjen po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana. Most je svečano otvoren 105.godine na Dunavu, tokom Drugog pohoda rimskog cara Trajana na Dačane. Dužina mosta je bila 1.097,5  metara i oko 1.000 godina je važio za najduži most ikada sagradjen na svetu. Nalazio se u blizini današnjeg sela Kostol kod Kladova sa srpske strane i Turn Severina sa rumunske strane. Most je projektovao najveći arhitekta tog doba Apolodor iz Damaska. Arheološki ostaci Trajanovog mosta i rimskog naselja Pontes se nalaze nekih 5 kilometara od Kaldova, istočno od sela Kostol.Most spada u red najznačajnijih dela rimskog gradjevinarstva.

Hologram Trajanovog mosta

Projektom ministarstva kulture Srbije, predvidjeno je da se na mestu nekadašnjeg monumentalnog zdanja naprave laseri koji će svojim snopovima iscrtavati nekadašnji izgled mosta. Laser bi svetleo noću, a kad bi ga dotakao neki brod iluzija bi nestala.

.

Izvor: Wikipedia

Više informacija:      Srb:  https://goo.gl/stbYKi

MANIFESTACIJE

Tradicionalne kulturne i sportske manifestacije deo su turističke ponude Golupca i Velikog Gradišta.

Alaske večeri, Sajam Dunava, Pasuljijada i Kup Golupca u jedrenju, samo su neke od manifestacija na koje rado dolaze posetioci iz svih delova Srbije i okruženja.

Kalendar manifestacija

April

 • 28-29.04.2017. Festival cveća i meda/ Flower and Honey Festival – Kusiće
 • 04.2017 Uranank Muzički Festival/ Music Festival – Srebrno Jezero

Maj

 • 05.2017. Majski festival cveća / May flower festival - Golubac
 • 12-14.05.2017. Majski festival folklora / Folklore May festival – Braničevo
 • 18-19.05.2017 Noć Muzeja Veliko Gradište / Night of museum in Veliko Gradište
 • 05.2017. Noć muzeja u Golupcu / Night of museum in Golubac

Jun

 • 09.06-11.06.2017. Tešketova regata / Sailing competition - Golubac
 • 28-30.06.2017. Nacionalno prvenstvo Mikro kup / National sailing competition - Golubac
 • 06.2017. Dani Miloša Obilića / Miloš Obilić Memorial Day – Tumane
 • 06.2017. Dan Dunava / Europen Danube Day – Golubac
 • 06.2017. Dan Dunava / Europen Danube Day - Golubac

Jul

 • 07-09.07.2017. Internacionalni festival Vlaha / International Vlah festival – Žitkovica
 • 07.2017. Turnir u malom fudbalu / Football tournament- Golubac
 • 28-30.07.2017. Sajam Dunava / The Danube fair – Golubac
 • 27-30.07.2017 Moto skup / International Biker Meeting - Srebrno Jezero

Avgust

 • 5-6.08.2017. Alasko poseo / Fisherman gathering – Vinci
 • 08.2017. Međunarodna kajakaška regata / Tour Danube International regatta - Golubac
 • 10-13.08.2017. Festival mladih / Youth festival - Golubac
 • 08-02.09.2017. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma / SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL – SILAFEST  - Srebrno Jezero
 • 08.2017. Tradicionalni golubački vašar / Traditional Golubac fair - Golubac